Järjestyssäännöt

HYSin kiinteistöjen järjestysmääräykset ja muut ohjeet on tarkoitettu noudatettavaksi yhteistyön sujumiseksi.

Huoneistossa on vältettävä naapureiden häiritsemistä

Kukaan ei saa käyttäytymisellään tai muulla tavoin tarpeettomasti häiritä toisten asumisviihtyisyyttä!

 

Naapureille on annettava ehdoton yörauha:
arkisin klo 22.00-06.00,
viikonloppuisin ja pyhinä klo 23.00-08.00

Ilmeisen häiritsevä soittaminen ja laulaminen ja muu sellainen toiminta on muulloinkin kielletty. Metelöinti ei ole sallittua mihinkään vuorokauden aikaan.

Soluasuminen tärkeät vinkit

Hyvä yhteistyö alkaa esittelystä. Kerro kuka olet ja mistä tulet, mitä opiskelet ja mitä toivot asumiseltasi. Uutta soluasukasta kannattaa opastaa talon tavoille ja sopia yhdessä asumisen pelisäännöt. Soluasukkaan kultaisiin sääntöihin kuuluu asuinnaapurinsa kunnioittaminen ja kohteleminen niin kuin itseään haluaisi kohdeltavan.

Vastuu yhteisestä soluasunnosta perustuu yhteisvastuun periaatteelle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että toisten laiminlyönnit eivät oikeuta sinua laiminlyömään omia velvollisuuksiasi yhteisistä asioista.

Yhteisten tilojen viihtyisyydestä ja siisteydestä vastaa jokainen solun asukas, siksi on tärkeää, että asunnossa asuvilla on yhteiset pelisäännöt ja niistä pidetään kiinni. Soluasuntojen yhteiset tilat (keittiö, eteinen, wc, kylpyhuone) on pidettävä yhdessä puhtaana. Ruoanlaitosta aiheutuvista sivutuotteista, esimerkiksi hajuista ja äänistä, kannattaa myös keskustella. Jokainen tiskaa omat tiskinsä – mielellään heti ruokailun jälkeen! Lisäksi tulee puhdistaa liesi, uuni ja työtasot, mikäli niitä on käytetty ruoanvalmistuksen yhteydessä. Jääkaapista/kaapeista jokainen luonnollisesti syö vain omia ruokiaan. Kaapeista tulee myös poistaa vanhentuneet elintarvikkeet säännöllisesti. Roskapussit viedään roskikseen säännöllisesti, samoin lehtiroskat.

Toisen omaisuutta tulee kunnioittaa, eikä pidä käyttää ilman lupaa! Sopikaa siis myös tavaroiden käytöstä - ne voivat olla yhteisessä käytössä tai jokainen hankkii ja käyttää vain omiaan.

Oma huone on asukkaan yksityinen tila, jota muiden solun asukkaiden tulee kunnioittaa. Ja soluhuone on vain sinua varten, tyttö/poikaystäväsi tai kaverisi eivät voi siinä asua. Soluhuone on tarkoitettu yhdelle henkilölle - vuokralaiselle Tupakointi on soluhuoneistossa kielletty, samoin kotieläinten pitäminen. Jos kutsut kavereitasi kylään muista kysyä lupa solun muilta asukkailta.

Otetaan naapurit huomioon myös juhliessa!

Kun juhlitaan ja pyydetään vieraita, on huomioitava järjestysmääräykset sekä myös kämppäkavereiden, naapureiden viihtyminen, opiskelurauha jne. Juhlista kannattaa ilmoittaa aina naapureille etukäteen ja laittaa ilmoitus myös ilmoitustaululle, josta löytyy myös yhteystiedot ja asunnon numero.

Erimielisyyksistä selviää sovittelemalla

Mikäli asumisesi häiriintyy, kannattaa aina ensin pyrkiä puhumaan asioista asianomaisten kanssa, vaikkapa seuraavana päivänä Saattaahan olla, etteivät asianomaiset ovat tienneet aiheuttavansa häiriötä. Voit keskustella myös muiden naapureiden kanssa tilanteesta ja menkää vaikka yhdessä keskustelemaan asianomaisten kanssa. Nimettömät kirjeet tai hyökkäävä käytös tuottavat harvoin tulosta. Yhteyttä voi ottaa myös asukastoimikunnan jäseniin.

Poliisi

Häiriöiden ollessa vakavia ja erityisesti yörauhan aikana – kannattaa turvautua poliisiin apuun, jolloin tilanne saadaan rauhoitettua pikaisesti Yleinen järjestyksen valvonta kuuluu viime kädessä viranomaisille ja tarvittaessa jokaisella on oikeus kutsua poliisi apuun, poliisin hätänumero 112.

Mitä tehdä jos häiriöt jatkuvat?

Vakavissa ja toistuvissa tapauksissa voi tehdä kirjallisen valituksen Hämäläisten ylioppilassäätiön toimistoon, varustettuna häiriötä aiheuttavan huoneiston numerolla sekä mahdollisimman yksityiskohtaisella tapahtumakuvauksella, allekirjoituksella sekä yhteistiedoilla, muista ilmoittaa myös sähköpostiosoite. Ensin kannattaa kuitenkin itse yrittää keskustella asianomaisen kanssa tilanteesta! Toivottavaa olisi, että ilmoitus tehdään yhdessä naapurin kanssa, jolloin saadaan tasapuolisempi näkemys tilanteesta.

Lähetysosoite: Hämäläisten ylioppilassäätiö, Urho Kekkosen katu 4-6 F, 00100 HELSINKI.

Valitukset käsitellään tapauskohtaisesti ja vuokranantaja toimii asuinhuoneiston vuokrauksesta säädetyn lain mukaisesti. Tekemäsi valitus käsitellään aina luottamuksellisesti Nimettömiä tai sähköpostin välityksellä tulleita valituksia ei käsitellä.

Järjestysmääräysten rikkominen

Saattaa aiheuttaa vahingonkorvausvelvollisuuden tai vuokrasopimuksen purkamisen.

Soluasuminen on mukavaa, kun yhteistyö pelaa!

Soluasukkaan kultaisiin sääntöihin kuuluu asuinnaapurinsa kunnioittaminen ja kohteleminen niin kuin itseään haluaisi kohdeltavan. Kaikille asukkailleen solu on ennen kaikkea koti! Soluasukkaan on myös hyvä muistaa, että jokainen tarvitsee välillä myös omaa rauhaa - anna asuintoverillesi siihen mahdollisuus. Joustamattomuus ei jätä tilaa viihtymiselle, joten otetaan huomioon myös kämppiksen tarpeet ja toiveet. Pienet erimielisyydet on hyvä ratkaista rakentavalla keskustelulla. Muista, että on vaikea arvata, mitä ajattelet, jos et sano sitä ääneen. Mikäli joku asia painaa mieltäsi, kannattaa pyrkiä puhumaan ystävällisesti asioista asianomaisen kanssa, näin toimimalla saadaan asia heti selvitettyä Yhteisymmärrys edistää kaikkien viihtyvyyttä!

Perheellisenä opiskelijatalossa

Perheellisenä sinulla saattaa olla asumisellesi hieman toisenlaisia viihtymisvaatimuksia kuin naapurissasi asuvilla soluasukkailla. Vaikka perheille tarkoitetut kiinteistöt ovat yleensä hieman rauhallisempia, on aina muistettava, että opiskelijatalo on opiskelijatalo eikä vanhainkoti. Aktiivinen elämä kuuluu joskus jopa naapuriin. Joustamattomuus ei jätä tilaa viihtymiselle.

Ilkivalta

Ilkivalta on asia, jota kenenkään ei tule sietää. Siitä ilmoittaminen on kaikkien asukkaiden velvollisuus ja kaikki ennaltaehkäisevä toiminta edesauttaa talojemme viihtyvyyttä. Ilkivallan tekijä on aina korvausvastuussa aiheuttamistaan vahingoista, selvittämättä jääneet tapaukset maksavat asukkaat vuokrissaan, eli kaverin suojelu ei ole millään lailla puolusteltavissa. Ilkivaltatapauksissa on aina muistettava, että ensimmäinen asia on ihmisten turvallisuus ja sitten vasta aineelliset ja taloudelliset seikat.

Huumausaineet

Huumausaineet ja niiden käyttö, hallussapito, myynti ja välitys on aina RIKOS (Ri 101 50 luku). Mikäli havaitset huumausaineiden käyttöä tai näet pihalla/rappukäytävässä esim. ruiskuja on kaikkien etujen mukaista ilmoittaa siitä vuokranantajalle tai suoraan poliisille. Päihteetön ympäristö lisää meidän kaikkien viihtyvyyttä ja turvallisuutta Huumausaineiden käytön ehkäisemiseksi vuokranantaja on yhteydessä myös viranomaisiin.

Koirat, kissat

Kotieläinten pitäminen soluhuoneistossa on kielletty. Kotieläimet eivät saa häiritä talon muita asukkaita ja huoneistojen ulkopuolella kotieläimet on pidettävä kytkettyinä (myös kissat). Kotieläinten ulkoiluttaminen on ehdottomasti kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Kotieläimet eivät saa liata rakennuksia tai kiinteistön aluetta. Kotieläimiä ei saa pestä yleisissä saunatiloissa. Tämän lisäksi noudatetaan mitä järjestyslaki määrää.


Sivua muokattu 27.03.2017

sivukartta - yhteystiedot - palaute
Sisältö © 2007 Hämäläisten ylioppilassäätiö